Představení nominovaných vinařských společností

Představení nominovaných vinařských společností

Dovolte, abychom Vám představili vinařské společnosti nominované do soutěže Vinařství roku 2013.

Kategorie Malá vinařství (produkce do 50 000 litrů)

VINAŘSTVÍ GLOSOVI

Vinařství Glosovi je rodinné vinařství, které obhospodařuje 4,5 ha vinic ležících v nejjižnějším cípu Slovácké podoblasti. Ve viničních tratích Vinohrady a Stará hora pěstuje jak odrůdy tradiční tak zajímavé např. Viognier, Noria, ale především vlastní vyšlechtěné – Cabernet Moravia a Fratava. Ve vinicích uplatňuje integrovanou produkci s šetrným přístupem k životnímu prostředí. Specializujeme se na produkci vysoce kvalitních přívlastkových vín, která vyrábíme tradičními způsoby, ověřenými více než 50-ti letými zkušenostmi sklepmistra. Vinařství Glosovi se zaměřuje na technologii výroby vín s minimálním obsahem síry, bez použití přídavných látek a speciálních kvasinek. Úspěšně se prezentuje na místních i zahraničních soutěžích a aktivně se účastní akcí otevřených sklepů. Svým zákazníkům nabízí prohlídku vinic a sklepa doprovázenou odborným výkladem o pěstování révy a výrobě vína.

PROQIN

Rodové vinařství PROQIN od svého zrodu v roce 2007 se zaměřuje na produkci vybraných tichých vín a klasických šumivých vín metodou kvašením v láhvi ve vinařské obci Velké Němčice. Rod Prokešů zde vyrábí víno již po několik generací. Produkce vín pro sekty zde má bohatou historii a tradici. V pěstování révy vinné, při školení a zrání vína se snaží PROQIN vyhledávat a přinášet nové způsoby technik a technologií maximálně však v souladu s harmonií přírody a péčí o životní prostředí. Firma aktivně spolupracuje s Mendelovou univerzitou v Brně na výzkumu a vývoji nových produktů jako například révový vinný olej a nízkoalkoholická šumivá vína. Oba vinaři Martin i Kamil Prokešovi zde působí jako akademičtí pracovníci . Kamil Prokeš je trojnásobným Mistrem ČR a držitelem světových rekordů v sekání hrdel sektů šavlí či jinými kuriózními předměty.

VÍNO J. STÁVEK

VÍNO J. STÁVEK je jeden z mála tuzemských producentů fortifikovaných vín, se svými rosé sklízejí medailová ocenění a zaměřují se rovněž na rodinná cuvée, těžící ze zkušeností několika generací vinařského rodu. Vinařství sídlí již po pět generací ve Vinařském dvoře v Němčičkách, kterým se díky zvlněnému reliéfu přezdívá „obec devíti údolí“, a odtud pochází i většina hroznů pro přípravu vín. Velká část vinic je pěstována 
v režimu integrované produkce, zaměřené nejen na ekologické pěstování, ale především na zvýraznění terroir. Moto vinařství „Bavíme se (s) vínem“ vystihuje entuziastický enologický přístup ve výrobě, čilé enoagroturistické dění a edukační aktivity, které ve Vinařském dvoře probíhají. Hosté se na zážitkových či vzdělávacích akcích seznamují s domácími víny formou degustací ve vinicích i četných sklepech vinařství, kde mohou poznat proces výroby.

Kategorie Střední vinařství (produkce 50 001 – 250 000 litrů)

MORAVÍNO s.r.o.

Moravíno, s. r. o. sídlí v Mikulovské vinařské oblasti, konkrétně přímo ve Valticích. Objemem své produkce se řadí mezi středně velké výrobce vína – hospodaří na 15 ha vlastních a pronajatých vinic a ročně produkuje kolem 250 000 litrů vína. Filozofie vinařství, jíž lze stručně shrnout jako „odpovědný přístup ke kvalitě“, vynesla tuto společnost na moravskou vinařskou špičku, což dokládají také ocenění z domácích i zahraničních výstav. Charakter vín ovlivňují jak půdní a klimatické podmínky, tak moderní technologie, které společnost používá. V této oblasti uplatňují šetrnost a minimalizaci zásahů při zpracování hroznů, což umožňuje získat bílá, červená i růžová vína s osobitým charakterem. Bílá vína těží z bohaté a výrazné aromatičnosti květin s vyzrálým medolipovým akcentem v kombinaci s rozsáhlou škálou chutí citrusů a jižního ovoce. Červená vína se vyznačují nevtíravou vůní lesního ovoce, v chuti přechází od ovoce až ke kávě a čokoládě. Růžová vína jsou svěží, ovocně aromatická, s jedinečným odrůdovým charakterem. Vybrané partie vín pro nejnáročnější zákazníky zrají ve velkých dubových sudech, některá červená vína v sudech barikových. Společnost nabízí svá vína pro gastronomii, privátní archívy, specializované prodejny a vinotéky.

SONBERK, a.s.

Sonberk vyrábí pouze přívlastková vína z vlastní stejnojmenné vinice. Poloha je historicky jedna z nejkvalitnějších viničních tratí nejen u nás, ale i v Evropě. Je známá již z XIII století, původně jako Sonnenberg – Slunečný kopec. Z této vinice vyrábíme vína té nejvyšší možné kvality známá nejen u nás, ale úspěšná také na mezinárodních soutěžích. Je držitelem titulu Nejlepší vinařství v letech 2012 a 2007, dále titulu Regional Trophy Decanter 2010, který získal za nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy, články o vinařství byli zveřejněné ve Financial Times i v New York Times, o architektuře se píše mimo jiné na blogu The Wall Street Journal. Je místem setkávání lidí více anebo méně známých , ale pro nás vždy významných.

Vinařství Vladimír Tetur

Vinařství Tetur vzniklo v roce 1992 přirozeným vývojem během 20 let od malého sklepa až po dnešní moderní vinařství, které se hlásí k modernímu stylu nejenom architekturou a vybavením, ale i svými víny. Společnost se zabývá výrobou jakostních a přívlastkových vín z Velkých Bílovic a patří ke středně velkým producentům tichých vín s orientací na gastronomii, specializované obchody s vínem a soukromý sektor. Vína pod touto značkou se dostala na trh v lahvích od roku 1993. Zákazníci, milovníci vína, odborníci či turisté, kteří navštíví vinařství, mají možnost osobně se seznámit s výrobou vína, kterou zajišťují špičková zařízení na výrobu červených a bílých vín. Je připravena také prohlídka reprezentační místnosti, degustační zóna, ležení vín v nerezových tancích, speciální místnost pro ležení červených vín ve velkoobjemových sudech (5000 litrů). Prostory pro zrání červených vín jsou proskleny, s automaticky udržovanou teplotou a vlhkostí vzduchu. Značka Vladimír Tetur je často spojována s výrobou aromatických odrůd Irsai Oliver a Muškát moravský. Všechna vína jsou produkována v originální lahvi, v kvalitě jakostní a přívlastková vína. Sklepmistrem je majitel firmy Vladimír Tetur.

Kategorie Velká vinařství (produkce nad 250 000 litrů)

VINNÉ SKLEPY VALTICE, a.s.

Vinné sklepy Valtice, jsou tradiční výrobce vín, zaměřující se především na produkci kvalitních odrůdových vín. Vinné sklepy Valtice jsou z 550 hektary vlastních vinic největším pěstitelem révy vinné v ČR. Všechny naše vinice, nacházející se na Valticku a zejména v okolí Palavských vrchů v mikulovské vinařské podoblasti, jsou zařazeny do systému integrované produkce. Klademe tak velký důraz nejen na produkci hroznů vynikající kvality,ale i na ekologii a šetrnou ochranu vinic. Výjimečné spojení pěstitelské, s možností produkce vysoce kvalitních hroznů, a tradiční i moderní technologie výroby vína, umožňuje pod značkou Château Valtice produkovat špičková vína s originálním původem. Kromě dobrých vín nabízíme i pestrý turistický program spojený nejen s ochutnávkou vín, ale i možností navštívit zajímavé místa spojené s historií výroby vína ve Valticích, zejména dva unikátní sklepy Křížový a Zámecký, kde jsou vyráběna vína už více než 500 let.

ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.

Tato společnost patří ke stálicím moravského vinařství. Svou velikostí i produkcí se v českých poměrech řadí ke středním až větším podnikům. Dnes Znovín vlastní již 450 ha vinic, včetně vyhlášené vinice Šobes. Vstřebává moderní světové trendy, zároveň však ctí místní tradici. Jako první společnost zahájila výrobu tzv. řízeného kvašení v 90. letech a uvedla do života dnes již běžnou a oblíbenou zásilkovou službu i silný internetový obchod. Organizuje populární Vinařská putování a je známa také svým propracovaným Vinařským turistickým programem, jehož centrem je Loucký klášter ve Znojmě. Vedle rozmanitého sortimentu tradičních odrůdových vín nabízí suché a polosuché pozdní sběry, vína kategorie výběr z hroznů a výběr z bobulí, vína ledová, slámová vína i sekty. Společnost je neúnavným propagátorem terroir, neboť si je plně vědoma unikátnosti prostředí vinic, z nichž hrozny pocházejí. Proto není divu, že tato vína získávají nejvyšší ocenění na známých světových vinařských kláních.

ZÁMECKÉ VINAŘSTVÍ BZENEC s.r.o.

Zámecké vinařství Bzenec je středně velkým vinařstvím, které si během své více jak dvacetileté existence prošlo přirozeným vývojem. Může tak spolu s dceřinými společnostmi Mikrosvín Mikulov a vinařstvím U Dvou lip čerpat z léty nabytých zkušeností, jež jsou postupně zúročovány výrobou kvalitních vín, která zaznamenávají úspěchy i na poli vinařských soutěží. Cesta Zámeckého vinařství Bzenec se řídí mottem „víno se rodí ve vinici“. K tomu, abychom byli co nejvíce věrní této vizi, hledáme způsoby, jak co nejlépe tyto hrozny dopěstovat. Tradiční postupy, spolu s nejmodernější technologií a individuálním přístupem ke každému vínu, jsou zárukou té nejvyšší kvality a zároveň zachováním autentičnosti vín. Postupy, používané ve vinohradu či ve sklepě, nejsou vždy pro všechny standardní a můžou se zdát být pro někoho i zbytečné. Pro nás je však cesta k úspěchu zaměřená na detail. Selský rozum v kombinaci s integrovanou produkcí a bio produkcí v různých polohách s odlišnými podložími, nám napomáhá vypěstovat hrozny, jenž se často dle finálního výrobku blíží ideálu.